vrijdag 16 september 2016

lezenvoordelijst 'Gouden ei' Tim Krabbé boek 1

HET GOUDEN EI BOEKVERSLAG

Ik vond het niet echt een speciaal boek. Het duurde lang voordat er ook maar iets gebeurde en de personages waren niet echt interesant. De referentie naar de titel is wel leuk, en het einde is wel wat verrassend omdat je verwacht dat ze wel uit hun graven komen.
Ik zou het boek niet opnieuw lezen denk ik, omdat het gewoon niet interesant is. Dat is het eigenlijk alleen als Rex ontdekt wat er is gebeurd, maar ook dat moment is erg kort.

De personages zijn wel redelijk interesant. Rex enzo niet echt maar Raymond wel. De gekke scheikundige met z'n nogal vreemde denkwijze maakt het verhaal spannend. Hoe hij bijvoorbeeld toen hij jong was dat hij van een paar meter hoog springt. 
Ik denk dat zijn aandeel in het verhaal het boek ook erg beroemd heeft gemaakt, juist om zijn beslissingen. Over hoe hij denkt en op de manier waarop hij bijvoorbeeld contact opneemt met Rex, maar ook z'n hele voorbereiding daarop.

Ik vind wel dat het boek wat onduidelijk was. Met vreemde en chique woorden tussendoor, en een vreemde tijdsaanduiding. Maar verder waren er maar weinig hoofdstukken en die waren ook niet zolang, maar soms duurde het echt wel even voordat ik wist wie nou de hoofdpersoon was in dat hoofdstuk.

Ik denk dat het boek vooral gaat over het opzoeken van je grenzen. Hoever gaat Rex om meer te weten te komen over Saskia? Hoever gaat Reymond in z'n plannen om iets vreselijks te doen? Het laat zien dat hoever je wil gaan een enorme invloed heeft op je keuzes en de gevolgen.

SAMENVATTING

https://www.scholieren.com/boekverslag/46441

dinsdag 6 september 2016

Leesautobiografie

Vroeger, toen ik klein was lazen mijn ouders vaak 'Jenske' of 'Nijntje' voor, een Fries boek. Mijn ouders lazen me veel Fries voor. Ook 'de gekke kippenclub' is aan bod geweest, maar die vond ik nooit echt leuk. 

Toen op de basisschool heb ik enorm veel zitten lezen. Ik heb bijvoorbeeld Mathilda, Het achterhuis en Ronja de Roversdochter. Ik heb er zoveel gelezen dat ik het echt niet meer weet. Maar deze weet ik nog wel. Ik vond Mathilda daar het leukst van. Het Achterhuis vond ik iets onbeschrijfelijkst speciaals hebben. Ik heb dat boek dan ook 2 keer gelezen: in groep 7 en in groep 8. Oorlogen hebben mij altijd wel wat geïnteresseerd en daarom vind ik dus het Achterhuis ook iets speciaals hebben.
Ik las altijd een hoop. Thuis aardig wat, en op school als het kon. Het is voor mij altijd leuk geweest om in de werelden van een ander te kruipen, dat verklaart ook m'n voorliefde voor fictie in alles.

Of er thuis veel word gelezen verschild. Mijn vader leest liever schriften zoals 'Quest!' Of met een voetbalthema. M'n broertje lees alleen als het moet en het moeten makkelijke boeken met maximaal 200 pagina's zijn. De vrouwelijke kant van mijN familie vind het wel leuk. Mijn moeder en ik lezen veel en graag. M'n zusje leest al wat minder, maar die doet dat wel redelijk graag.

Ik heb thuis een boekenkast met rond de 30 boeken. Ik heb een paar series en wat losse boeken maar dat wisselt. Dat wisselt omdat ik ook vaak doorwissel: ik koop nieuwe in winkels of boekenfestijnen en ik krijg zo nu En dan wat. Ik verkoop ook wel boeken via Marktplaats en geef wat aan nichtjes bijvoorbeeld.
Mijn boeken zijn bijvoorbeeld: MidnightBreed serie, dus fictief. Post-apocalyptisch zoals de serie 'verwelken' en spanning zoals de serie 'bodyguard'.
Thuis word er niet zo verschrikkelijk veel over boeken gesproken.

Mijn leeslijst van de vorige jaren is echt groot. Het was niet verplicht maar ik vond het nog steeds wel leuk. Ik heb bijvoorbeeld de Hunger Games, MidnightBreed, Wereld zonder Hemel, Mazerunner, Harry Potter, Bloedband, House of Night, Anna Dressed in Blood en The Hobbit gelezen. Al die titels zijn series met boeken variërend 3 tot 15 (en tellende) titels.

Ik heb wel een persoonlijke top-5. Maar Ik heb teveel leuke boeken gelezen om het echt vast testellen. 
Maar ik weet wel dat op nummer 1 de complete MidnightBreed serie staat. Een serie die je bij elk boek vanaf het begin tot het einde vasthoudt met spanning en boeiende, unieke personages in een wereld die ze al letterlijk bijna 1000 jaar vrij van de 'bad Guys' houden. Waarin de hoofdpersonen elke keer een ander koppel is. 

Op 2 de Bloedband serie. Post-apocalyptic. Lees hoe ze overleven in een wereld vol verraad, onverwachte wendingen en een ziekte die langzaam de mensen en de niet-menselijken aan het verteren is.

Op 3 Hungergames. Een klassieker. Een boeiende serie over verraad, politiek en welke impact de keuzes kunnen hebben op je leven. En vooral hoe je moet blijven overleven. Overleven nadat je kinderen hebt vermoord en nadat je je stad hebt zien afbranden.

Op 4: Anna Dressed in Blood. Het verhaal van een geestenjager, Casper, die in contact raakt met Anna Dressed in Blood die een verhaal heeft dat veel te maken heeft met de dood van z'n vader. Hij helpt Anna van haar vloek af te komen en zij helpt hem de demon te doden die zijn vader heeft vermoord: de demon van het mes waarmee hij de laatste jaren zijn geesten had afgeslacht.

En op 5: godinnentest. Een jonge vrouw blijkt de dochter te zijn van Hestia, de vrouw van de Griekse god Zeus. Zij raakt helemaal in de ban van Dimitri, de god van de onderwereld. Aphrodite raakt jaloers en doet moordpogigingen om Dimitri voor zich te winnen, terwijl ondertussen de godinnentest word gedaan: lichamelijk en mentaal uitputtende testen tot het breaking point.

Ik ben een niveau 3 lezer, misschien ook 4. Ik heb veel gelezen, maar realityboeken kunnen me gestolen worden. Waargebeurd is ook wel leuk, maar met misdaadromans heb ik eigenlijk niks. Ik lees een hoop adult-fictie of youngadult. Ik vind het fijn als er niet al te vreemde woorden in staan, ik ben een boek aan het lezen, geen wetenschaps onderzoek. 
Ik heb geen moeite met wisselingen in de personages. Bovenal moet het niet al te langdradig zijn. Duistere humor vind ik altijd ook wel interesant.

In de vierdeklas ga ik bijvoorbeeld geschiedenisboeken lezen en, als die er zijn, fictie. Niet over tienerproblemen ofzo, nope.
Ik zoek boeken op bijvoorbeeld Lezenvoordelijst.nl. Ik maak een lijstje en ga dan naar de bibliotheek om ze te zoeken. In het weekend kan ik een boek in een paar uur wel uithebben, vaak zijn dat boeken van rond de 300 bladzijden. Mits natuurlijk het een leuk boek is.